
Καλαμάτα: Ανάσα στο πρόβλημα στάθμευσης, αλλά το πρόβλημα των πόλεων παραμένει
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης δεν είναι «προνόμοιο» μόνο των δήμων της Αττικής αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Τι αποφάσισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το οξύ ζήτημα της στάθμευσης, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας άναψε το «πράσινο φως» για τη μίσθωση ιδιωτικών οικοπέδων με σκοπό τη δημιουργία ανοικτών χώρων στάθμευσης. Η απόφαση, που ελήφθη τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, ανοίγει το δρόμο για διακήρυξη δημοπρασίας ώστε να εξευρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα σε συγκεκριμένες περιοχές υψηλής ζήτησης.
Η ανάγκη για περισσότερους χώρους στάθμευσης στην πόλη είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς το κέντρο και οι τουριστικές περιοχές της Καλαμάτας ασφυκτιούν από αυτοκίνητα, ενώ οι οδηγοί αναζητούν εναγωνίως μια διαθέσιμη θέση. Ωστόσο, η λύση αυτή έρχεται να ανακουφίσει προσωρινά το πρόβλημα, χωρίς να αγγίζει τη ρίζα του: τον υπερκορεσμό των αστικών κέντρων από Ι.Χ.
Οι όροι της διακήρυξης και οι προτεινόμενες περιοχές
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, τα ακίνητα που θα επιλεγούν πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας, με έμφαση στις περιοχές «Ράχη – Νέο Δημαρχείο», «Κεντρική Πλατεία – Ιστορικό Κέντρο», «Κέντρο» και «Παραλία». Η έκταση των οικοπέδων θα κυμαίνεται από 100 τ.μ. έως 4.000 τ.μ., ανάλογα με τη ζώνη. Επιπλέον, απαιτείται να διαθέτουν άμεση πρόσβαση στο δημοτικό οδικό δίκτυο και να είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για τη μέγιστη αξιοποίηση της επιφάνειάς τους.
Η διαδικασία της μειοδοτικής δημοπρασίας θα είναι ανοιχτή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, ενώ το μίσθωμα θα παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Το χρόνιο πρόβλημα των αστικών κέντρων
Αν και η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμάτας μπορεί να συμβάλει στην προσωρινή ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η γενικότερη εικόνα παραμένει αμετάβλητη: τα αστικά κέντρα γεμίζουν αυτοκίνητα, ενώ η ελληνική περιφέρεια ερημοποιείται. Το μοντέλο μετακίνησης εξακολουθεί να είναι βασισμένο στο Ι.Χ., γεγονός που προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, περιβαλλοντική υποβάθμιση και δυσκολία στην καθημερινότητα των πολιτών.
Χωρίς μια συνολική στρατηγική που να προωθεί τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη μείωση των Ι.Χ., η ανάγκη για νέους χώρους στάθμευσης δεν θα σταματήσει να αυξάνεται. Οι περισσότεροι αστικοί Δήμοι δυσκολεύονται να βρούνε αδόμητα οικόπεδα για να προχωρήσουν σε μισθώσεις. Συν το ότι οι περισσότεροι δήμοι δυσκολεύονται με τα οικονομικά τους, καθώς λαμβάνουν λιγότερους πόρους από τους αναγκαίους για τις λειτουργικές τους δαπάνες, όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, ενώ αυξήθηκαν πολύ τα λειτουργικά τους έξοδα. Χρήματα χρειάζονται, προκειμένου να μπορούν οι δημοτικές αρχές να αγοράζουν οικόπεδα ή να απαλλοτριώνουν οικόπεδα και να τα μετατρέπουν σε υπόγεια πάρκινγκ, προσιτά οικονομικά σε όλους τους πολίτες και στην ισόπεδη επιφάνεια να διαμορφώνουν πάρκα, αλσήλια, παιδικές χαρές κτλ.
Το μέλλον πάντως θα δείξει αν οι ελληνικές πόλεις θα καταφέρουν να προσαρμοστούν σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο μετακινήσεων ή αν θα συνεχίσουν να πνίγονται από τα αυτοκίνητα.
πηγή φωτογραφίας, δήμος Καλαμάτας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις