Olympiakos Home
Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς
Το ματς με το οποίο ο Παναγιώτης Κελεσίδης «συστήθηκε» στο κοινό του Ολυμπιακού. Ηταν το ντέρμπι στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό το 1972, με τον ερυθρόλευκο γκολκίπερ να κάνει τη μία επέμβαση μετά την άλλη, κρατώντας τη νίκη (1-0) για την ομάδα του
022
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Εγινε θρύλος μπροστά από τα δοκάρια χαρίζοντας στιγμές μεγαλείου με την καρδιά του, το πάθος του και τις ανεπανάληπτες επεμβάσεις του

11.04.2025

Το καλοκαίρι του 1972 ο Παναγιώτης Κελεσίδης άφηνε τον Πανσερραϊκό για να κατεβεί στο λιμάνι του Πειραιά και να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τερματοφύλακες των Ερυθρολεύκων όλων των εποχών. Ηταν αγροτόπαιδο κι όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τού πετούσε καρπούζια που έπρεπε να τα πιάνει για να μην πέσουν και σπάσουν – η αποτυχία του ήταν απόλυτη! Εκείνο τον καιρό οι καλοί βορειοελλαδίτες παίκτες πήγαιναν στις ομάδες της Θεσσαλονίκης – ο Κελεσίδης είχε πρόταση από τον ΠΑΟΚ. Αλλά ο Ολυμπιακός ήταν τεράστιο κίνητρο. Ο προπονητής Λάκης Πετρόπουλος τον χρειαζόταν για να υπερασπιστεί την εστία του «Ολυμπιακού του Γουλανδρή», όπως ονομάστηκε και πέρασε στην ιστορία η ομάδα που την περίοδο 1972-1975 κέρδισε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος διαδεχόμενη στο πάνθεον της ιστορίας των μεγάλων ελληνικών ομάδων τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ.

Ο Κελεσίδης που έκανε και μια εξαιρετική καριέρα ως προπονητής τερματοφυλάκων θυμάται πάντα εκείνη την ομάδα που τίμησε με την παρουσία του με πραγματικό δέος ακόμα και σήμερα. «Ο πρόεδρος ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας. Ολοι παίζαμε για το χατίρι του, γιατί ήταν το άλφα και το ωμέγα της ομάδας. Δεν ασχολούνταν πολύ με τα διοικητικά, αλλά επειδή ήταν και πολύ πλούσιος άνθρωπος και οπαδός του Ολυμπιακού ξεχώριζε στα μάτια μας για την αληθινή αγάπη του στον σύλλογο και μας έκανε να παίζουμε για τη φανέλα και τον κόσμο» έλεγε σε μια συνέντευξη μερικά χρόνια πριν.

Και προσέθετε: «Κάποτε του ζήτησα 600 χιλιάδες για να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, μου έκοψε μια επιταγή. Πήγα στην τράπεζα για να την εξαργυρώσω κι ανακάλυψα ότι μου είχε δώσει ένα εκατομμύριο. Πήρα τετρακόσια χιλιάρικα και του τα πήγα πίσω. Μου είπε να τα κρατήσω γιατί πιο ανόητο άνθρωπο από μένα δεν είχε συναντήσει. Ο Γουλανδρής σε σκλάβωνε».

shopflix

Αντισυμβατικός, αληθινός Πόντιος αλλά σπουδαίος τερματοφύλακας και άνθρωπος έξω καρδιά αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ο Γιάννης Διακογιάννης τον αποκαλούσε ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Περήφανος Πόντιος

Ο Κελεσίδης ήταν Πόντιος κι όπως του αρέσει να λέει οι Πόντιοι είναι ράτσα σκληρή και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Η γενναιοψυχία ήταν το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του. Οπως διηγείται στη βιογραφία του που έχει κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια με τίτλο «Τo λιοντάρι του Ολυμπιακού», ο έρωτας των οπαδών του Ολυμπιακού για αυτόν προέκυψε καθόλου τυχαία έπειτα από ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τον Δεκέμβριο του 1972.

Ηταν καθοριστικό στη μάχη του πρωταθλήματος καθώς ο Ολυμπιακός ήταν καινούργια ομάδα και ήθελε τη νίκη για να πιστέψει στις δυνατότητές της. Ηταν στον πρώτο χρόνο του στον Ολυμπιακό, τον φώναζαν «κεφάλα» κι έψαχνε ένα μεγάλο ματς για να δείξει τις δυνατότητές του: το έκανε τη στιγμή που έπρεπε. «Στα πρώτα λεπτά του αγώνα έκανα μια εντυπωσιακή επέμβαση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μου. Ο Ολυμπιακός ήταν εκπληκτικός σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Νωρίς στο πρώτο ημίχρονο, στο 17’, ο Ρομάν Αργυρούδης με πρωτόγνωρο στα ελληνικά γήπεδα τρόπο πέτυχε γκολ, με ασύλληπτο γυριστό σουτ, σουτάροντας με το πλαϊνό, δηλαδή με το «εξωτερικό» μέρος του παπουτσιού. Οι φίλαθλοί μας “τρελάθηκαν” και πανηγύρισαν έξαλλα μέσα στη Λεωφόρο.

Μετά το γκολ, ο Παναθηναϊκός άρχισε να πιέζει ασφυκτικά. Εμείς παίρναμε κουράγιο ο ένας από τον άλλον. Ο Γκλέζος με τον Σιώκο δεν σταμάτησαν να με ενθαρρύνουν, “μπράβο, κεφάλα” μού έλεγαν σε κάθε φάση. Στο ημίχρονο ο προπονητής Λάκης Πετρόπουλος μου είπε: «Κεφάλα, βασίζομαι σ’ εσένα, γιατί πήγες πολύ καλά έως τώρα». Μην ανησυχείς, κύριε Λάκη, σήμερα δεν “τρώω” γκολ» του απάντησα. Ηρθε η νίκη με 1-0 και πάνω σε αυτήν ο Ολυμπιακός έχτισε ένα απίστευτο σερί 58 παιχνιδιών χωρίς ήττα που του απέφεραν τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Ηρωας και στην πρόκριση επί του ΠΑΟΚ στα πέναλτι με 6-5 (2-2 στην κανονική διάρκεια) στα προημιτελικά του Κυπέλλου το 1979. Οι μεγάλες στιγμές του ήταν δεκάδες

Τρεις επιθετικοί

Ο Κελεσίδης είναι και με το δίκιο του πολύ υπερήφανος για την ομάδα που τίμησε με την παρουσία του. «Ηταν μια ομάδα που προηγήθηκε της εποχής της και που έπαιξε φουλ επιθετικά. Επαιζαν συχνά τρεις επιθετικοί και ο Δεληκάρης στην ίδια ενδεκάδα, ενώ οι πλάγιοι αμυντικοί γίνονταν χαφ και συμμετείχαν στην τελική προσπάθεια. Εμείς δείξαμε τότε στον αγωνιστικό χώρο πράγματα που προσπάθησαν να κάνουν άλλες ομάδες αργότερα. Για παράδειγμα, εκείνος ο Ολυμπιακός είχε πραγματικά δύο δυνατές ενδεκάδες και ο προπονητής του, ο Λάκης Πετρόπουλος, είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους πιο φορμαρισμένους. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές όπως ο Κώστας ο Αϊδινίου, ο οποίος ήταν τότε αναπληρωματικός και που θα αγωνιζόταν βασικός σε όλες τις ομάδες της Ελλάδας» θυμάται.

Η αγάπη του κόσμου που κέρδισε εκείνο το απόγευμα του Δεκέμβρη του 1972 στη γήπεδο της Λεωφόρου διατηρήθηκε όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Το μυστικό εκείνης της ομάδας, αλλά και το δικό του, ήταν η ηρεμία. Οσο αυτή υπήρχε, οι σχέσεις των παικτών ήταν οι καλύτερες, αποτέλεσμα και της ικανότητας του Πετρόπουλου στη διαχείριση δύσκολων χαρακτήρων. «Ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, κυρίως γιατί ήταν τρομερός διπλωμάτης. Ας πούμε, όταν έβαζε τον Λευτέρη τον Πουπάκη στη θέση μου, εγώ ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω παράπονα. Του Πετρόπουλου νιώθω ότι του χρωστάω πολλά, γιατί με κάλεσε στην Εθνική ομάδα τον καιρό που ακόμη αγωνιζόμουν στις Σέρρες, ενώ με έφερε και στον Ολυμπιακό αργότερα» λέει.

Δημοφιλής

Η περίπτωση του Κελεσίδη έχει ενδιαφέρον διότι μολονότι αγωνίστηκε σε έναν από τους πιο επιθετικούς Ολυμπιακούς όλων των εποχών η δημοφιλία του υπήρξε τεράστια κι ας μην είχε συμμετοχή στην επιθετική παραγωγή. «“Το πρωτάθλημα των 102 γκολ” είναι ανεπανάληπτο. Αλλά σε πληροφορώ ότι ακόμη και τότε, στο ξεκίνημα των αγώνων, πάντοτε χρειαζόταν να κάνει ο Κελεσίδης μία-δύο σωτήριες επεμβάσεις» λέει εξηγώντας το γιατί ο κόσμος τον λάτρευε. Και προσθέτει: «Μην ξεχνάς ότι ο Ολυμπιακός εκείνος έχει και το ρεκόρ της καλύτερης άμυνας. Το 1972-73 δεχθήκαμε μόνο 13 γκολ και έναν χρόνο αργότερα μόνο 14!

Εκείνη η ομάδα ήταν πληρέστατη και ίσως μπροστά από την εποχή της». Tο μεγάλο του παράπονο είναι ότι ο κύκλος της έκλεισε γρήγορα. «Μετά τον αγώνα με την Αντερλεχτ στην Πάτρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου κερδίσαμε αλλά αποκλειστήκαμε, ο Γουλανδρής αποχώρησε πικραμένος επειδή ανακάλυψε ότι οι συνεργάτες του τον κορόιδευαν. Κάποια λαμόγια έκαναν περιουσίες με τα λεφτά του και, όταν εκείνος έφυγε, μας κορόιδευαν. Χάθηκε η πειθαρχία, χαλαρώσαμε, χάσαμε τον ηγέτη μας και ο Ολυμπιακός μπήκε σε περιπέτειες. Αν ο Γουλανδρής είχε μείνει και είχε καλύτερους συνεργάτες, εκείνη η ομάδα θα διακρινόταν και στην Ευρώπη» πιστεύει. Αυτή η έλλειψη επιτυχιών στην Ευρώπη είναι το μόνο του παράπονο.

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβρη του ’72 ήταν η αρχή: μια σπουδαία εμφάνιση, ένα γκολ του Αργυρούδη και η σπίθα έγινε φλόγα στον ερυθρόλευκο κόσμο

Ολα έμοιαζαν εύκολα

Εχει βέβαια κι ένα ακόμα, αλλά το έχει από τον εαυτό του. Ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν υπήρξε ακριβώς υπόδειγμα επαγγελματία. Ηρθε μικρός στην Αθήνα, του άρεσε η βραδινή ζωή, νυχτοπερπατούσε περισσότερο από όσο επιτρεπόταν, γιατί όπως αναφέρει στη βιογραφία του όλα του έμοιαζαν εύκολα. Το 1979 έκανε το τελευταίο αληθινά μεγάλο ματς της καριέρας του με τα χρώματα της Εθνικής. Ηταν άψογος και πραγματικά απροσπέλαστος σε ένα ματς με την πολύ δυνατή τότε Ουγγαρία στο Νεπ Στάντιουμ: η Εθνική και χάρη στις επεμβάσεις του δραπέτευσε με μια λευκή ισοπαλία και απέκτησε αβαντάζ για να πάρει για πρώτη φορά εισιτήριο πρόκρισης για τα τελικά του Euro στο οποίο τότε συμμετείχαν μόνο οκτώ ομάδες. Ο προπονητής της Αλκέτας Παναγούλιας τού υποσχέθηκε πως αν η ομάδα προκριθεί θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή αρκεί να αγωνίζεται σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Ο Κελεσίδης άφησε τον Ολυμπιακό στον οποίο εξαιτίας ενός τραυματισμού είχε χάσει τη θέση του βασικού για να πάει στην Προοδευτική και να ολοκληρώσει την καριέρα του. Και κάπως έτσι είδε τα τελικά του Euro της Ιταλίας από την τηλεόραση του σπιτιού του ενώ είχε σημαντική συμβολή στην πρόκριση.

Αντισυμβατικός, αληθινός Πόντιος αλλά σπουδαίος τερματοφύλακας και άνθρωπος έξω καρδιά ο Κελεσίδης αγαπήθηκε όσο λίγοι. Στα εντυπωσιακά του κατορθώματα και ότι σε ένα ματς του Ολυμπιακού με την Τότεναμ τον Σεπτέμβριο του 1972 έπιασε δύο πέναλτι χτυπημένα από τον ίδιο παίκτη, τον Μάρτιν Πίτερς. Ο Γιάννης Διακογιάννης από τότε τον αποκαλούσε ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς.

TAGS

Η Ιστορία σε 1' λεπτό

Βρεiτε το αφιeρωμα καθημερινa στα NEA

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

001
Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Λιμάνι, ποδόσφαιρο και όνειρα: τον Μάρτιο του 1925, μια ομάδα ανθρώπων ένωσε τις δυνάμεις της για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ένα σύλλογο που δεν θα ήταν απλά μια ομάδα, αλλά το σύμβολο ενός λαού

002
Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Ιδρυτικό μέλος, συνανάδοχος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο βιομήχανος και άλλοτε δήμαρχος Πειραιά υπήρξε σημαντική προσωπικότητα με πολύτροπη προσφορά

003
Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Από τις απαρχές του Ολυμπιακού, τα αδέλφια αποτέλεσαν την ψυχή του και συνέβαλαν στη θεμελίωση μίας πορείας γεμάτης θριάμβους. Η ιστορία τους είναι από τις πιο συναρπαστικές και μυθιστορηματικές στις σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου

004
Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Ενας μυθικός σκόρερ από τις παράγκες της Δραπετσώνας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αλλεπάλληλες επιτυχίες και αναδείχθηκε με το πάθος και την παρουσία του σε σύμβολο της ταυτότητας του συλλόγου

005
Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Από τις αλάνες του Πειραιά μέχρι τη δόξα των γηπέδων, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έζησε και έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό. Ο τερματοφύλακας-σύμβολο που αφιέρωσε έναν ολόκληρο αιώνα στη μεγαλύτερη αγάπη του: τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο

006
Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Σύμβολο θάρρους, αντίστασης και αφοσίωσης. Με την ερυθρόλευκη φανέλα ως το φινάλε. Αποδεικνύοντας πως οι ιδέες δεν εκτελούνται. Ο «άλλος» Ολυμπιακός ενέπνευσε τον αγώνα… έξω από τα γήπεδα. Η Μακρόνησος και οι μεγάλοι αγωνιστές

007
Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Πρώτα ήταν ο Ολυμπιακός. Επειτα δύο αδέρφια. Και όταν συναντήθηκαν συνέβη κάτι… μαγικό. Και η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο Θρύλος. Για πάντα.

008
Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

«Που δώσαν θριάμβους σαν παραμύθια…»: Η μυθική στρατιά παικτών που αφιέρωσε τη ζωή της στον Δαφνοστεφανωμένο, γιγάντωσε τον σύλλογο και τον έκανε την πιο δημοφιλή ομάδα στη χώρα

009
Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

010
«Αν δεν τον είδες…»

«Αν δεν τον είδες…»

Ο Θανάσης Μπέμπης ήταν το τέλειο «10». Και ο μύθος του για δεκαετίες ξεκινούσε πάντα με τις ίδιες λέξεις. Τα πειράγματα στον αδελφικό του φίλο Ανδρέα Μουράτη, η τραγιάσκα του Μανταλόζη και τα… πνευματικά δικαιώματα του «Πινόκιο»

011
Οι πολλές εικόνες του Σάββα Θεοδωρίδη

Οι πολλές εικόνες του Σάββα Θεοδωρίδη

Ο εμβληματικός γκολκίπερ δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού. Ηταν η ζωντανή ψυχή του. Από τα χρόνια της ενεργού δράσης του μέχρι την ακούραστη παρουσία του στα διοικητικά, κάθε στιγμή της ζωής του ήταν αφιερωμένη στην ομάδα

012
Αδελφοί Σπανουδάκη: Ταξιδιώτες μιας άλλης εποχής

Αδελφοί Σπανουδάκη: Ταξιδιώτες μιας άλλης εποχής

Δύο αμούστακα παιδιά, που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια και για να επιβιώσουν από την κακουχία και την πείνα ήρθαν στον Πειραιά, έμελλε να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ένδοξη ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού

013
Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Δαφνοστεφανωμένο Εφηβο, που μόχθησε για να επανιδρύσει από το μηδέν το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού και ευτύχησε να το δει κυρίαρχο

014
Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Από το 1961 και με ελάχιστες διακοπές, Βραδυποριακός και Ταλαιπωριακός δίνουν μία φορά τον χρόνο ραντεβού στο γήπεδο της Προοδευτικής: μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής. Το αντάμωμα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής

015
Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ!

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ!

Η μέρα (4 Ιουλίου 1961) που ο Κώστας Πολυχρονίου «κατάπιε» τον βασιλιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ο Ολυμπιακός, κατάφερε ό,τι απέτυχε η Ευρώπη (2-1 τη μεγάλη Σάντος), περνώντας στη σφαίρα του αιώνιου μύθου

016
Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Από τη λαχαναγορά στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο «Φόντακας» με γκολ, πάθος και προσωπικότητα που ξεπέρασε τα όρια του γηπέδου έγινε το σήμα κατατεθέν μιας ερυθρόλευκης εποχής

017
Του Μπούκοβι την ομαδάρα

Του Μπούκοβι την ομαδάρα

Mια μυθιστορηματική φυσιογνωμία. Προπονητής παγκοσμίου διαμετρήματος. Ωστόσο, η παραίτησή του και οι λόγοι αυτής μνημονεύονται περισσότερο από τους τίτλους του

018
«Εμπαινε Γιούτσο»

«Εμπαινε Γιούτσο»

Το επίπεδο ήταν ανώτερο από εκείνο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η έλευσή του στην Ελλάδα έγινε με παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη και η μεταγραφή του μοιάζει βγαλμένη από σελίδες κατασκοπευτικού θρίλερ…

019
Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»

Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»

Υπήρξε μύθος για τον Ολυμπιακό κι όσοι είδαν τα… μαγικά του, είπαν πως δεν βρίσκεις σήμερα παίκτη με το δικό του ταλέντο

020
Δημήτρης Καρύδης: Ο μπέμπης που έγινε «πατέρας» πρωταθλητών

Δημήτρης Καρύδης: Ο μπέμπης που έγινε «πατέρας» πρωταθλητών

Το υδάτινο όνειρο του Ολυμπιακού έχει όνομα και επώνυμο. Ο άνθρωπος που έσπασε έξι φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο. Εκείνος που δημιούργησε «σχολή»…

021
Γιάννης Γκαϊτατζής: Ρέκορντμαν με ένα παπούτσι

Γιάννης Γκαϊτατζής: Ρέκορντμαν με ένα παπούτσι

Μορφή και ορισμός της λέξης «πολυεργαλείο» ήταν ο ρέκορντμαν συμμετοχών του 20ού αιώνα

022
Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Εγινε θρύλος μπροστά από τα δοκάρια χαρίζοντας στιγμές μεγαλείου με την καρδιά του, το πάθος του και τις ανεπανάληπτες επεμβάσεις του

023
Ο Πατριάρχης του μπάσκετ

Ο Πατριάρχης του μπάσκετ

Η κληρονομιά του Φαίδωνα Ματθαίου είναι (πολύτομη) εγκυκλοπαίδεια. Και δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι περισσότεροι παίκτες και προπονητές

024
Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η επανάσταση της δεκαετίας του ’70 και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού σε φόντο πορτοκαλί

025
Γαλλική φινέτσα

Γαλλική φινέτσα

Από τη μια ο Υβ Τριαντάφυλλος. Από την άλλη ο Ρομέν Αργυρούδης. Και ανάμεσά τους πολλές ποδοσφαιρικές αναμνήσεις

026
Γιώργος Δεληκάρης: Το όνειρο της Κυριακής

Γιώργος Δεληκάρης: Το όνειρο της Κυριακής

Ο λόγος του ελλειπτικός, σχεδόν αλληγορικός και άλλοτε ποιητικός. Και ο τρόπος που έπαιζε επίσης…

027
Καπετάνιοι στο σωστό λιμάνι

Καπετάνιοι στο σωστό λιμάνι

…ή, πώς ο Ηλίας Χατζηπαυλής και ο Τάσος Μπουντούρης, δύο αθλητές του Ολυμπιακού, έγιναν θρύλοι σε ένα άθλημα όπου ο άνεμος αποφασίζει τα πάντα και τίποτα

028
Χούλιο Λοσάντα: «Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει…»

Χούλιο Λοσάντα: «Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει…»

Η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα από την Ουρουγουάη συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ομάδα του Πειραιά. Και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών

029
Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: Ο άνθρωπος κομπιούτερ

Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: Ο άνθρωπος κομπιούτερ

Στην επέτειο των 100 χρόνων η μορφή του στέκεται αγέρωχη. Ανθρωπος – θεσμός, που έγραψε τη ζωή του σε φόντο ερυθρόλευκο

030
Διά χειρός Νίκου Γουλανδρή

Διά χειρός Νίκου Γουλανδρή

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τους πρώτους «έλληνες galacticos» και η παροιμιώδης αγάπη του για τον Ολυμπιακό

031
Μιχάλης Κρητικόπουλος: «Αθάνατος» με τη φανέλα

Μιχάλης Κρητικόπουλος: «Αθάνατος» με τη φανέλα

Δόξασε την ερυθρόλευκη σκοράροντας κατά ριπάς. Και έπειτα έφυγε μαζί της για το αιώνιο ταξίδι.

032
Σταύρος Νταϊφάς: Στρατιώτης και στρατηγός

Σταύρος Νταϊφάς: Στρατιώτης και στρατηγός

Διοικητικός παράγοντας με απαράμιλλη αφοσίωση και πνεύμα νικητή, κράτησε το τιμόνι του συλλόγου σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του και υπήρξε εγγυητής της λειτουργίας της ομάδας

033
«Αδέλφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε!»

«Αδέλφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε!»

Στη συλλογική συνείδηση κατεγράφη ως η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία που γνώρισε ο τόπος. Μια ματωμένη Κυριακή του ’81, με 21 αθανάτους…

034
Τάσος Κουμπλής: Καλλιτέχνης θα πει…

Τάσος Κουμπλής: Καλλιτέχνης θα πει…

Παίκτης-σύμβολο του Ολυμπιακού, που δεν φόρεσε ποτέ άλλη φανέλα και άλλαξε τη δυναμική του αθλήματος στην Ελλάδα

035
Αλκέτας Παναγούλιας: Η φιλοσοφία της απλότητας

Αλκέτας Παναγούλιας: Η φιλοσοφία της απλότητας

Από την κρίση του 1981, στην κατάκτηση τίτλων και την… επιμονή στο σουτ

036
Βαγγέλης Κουσουλάκης: Αγγελιαφόρος από το μέλλον

Βαγγέλης Κουσουλάκης: Αγγελιαφόρος από το μέλλον

Ο χαφ για όλες τις δουλειές που έγινε τηλεοπτικός σταρ με ένα μεγάλο γκολ στη Λεωφόρο και σημάδεψε με την παρουσία του μία ολόκληρη εποχή στον Ολυμπιακό

037
Η αόρατη πανοπλία του… «Ψηλού»

Η αόρατη πανοπλία του… «Ψηλού»

Η ιστορία του Τάσου Μητρόπουλου δεν είναι απλώς η διαδρομή ενός μεγάλου παίκτη του Ολυμπιακού – είναι το χρονικό μιας ζωής στα κόκκινα, γεμάτης ένταση, αρχηγικές στιγμές, λάθη και αφοσίωση

038
Νίκος Αναστόπουλος: Ο σταρ που δεν χρειάστηκε σκηνοθέτη

Νίκος Αναστόπουλος: Ο σταρ που δεν χρειάστηκε σκηνοθέτη

Δεν ήταν μόνο σκόρερ ή προπονητής. Ηταν – και είναι – ένας αυθεντικός χαρακτήρας, που έζησε και ζει «από εδώ», με πάθος, αλήθεια και πίστη

039
Down by the water

Down by the water

Η Σοφία Δάρα και η Ελλη Ρουσσάκη δεν άφησαν απλώς το στίγμα τους στην ελληνική κολύμβηση και τον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο πλέον θα κολυμπούσαν στην Ελλάδα

040
Θανάσης Μουστακίδης: Avanti, μαέστρο

Θανάσης Μουστακίδης: Avanti, μαέστρο

Ο άνθρωπος που ως ο απόλυτος συντονιστής συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει κυρίαρχος στο ελληνικό βόλεϊ

061
Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Επάγγελμα, πρωταθλητής!

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Επάγγελμα, πρωταθλητής!

Ο θρυλικός «Τζόλε» με τα 12 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια στην υπηρεσία του Ολυμπιακού. Το ποδοσφαιρικό «άτι» από τη Σερβία που έγινε Πειραιώτης και χάραξε με την παγκόσμια κλάση του μια ολόκληρη εποχή στον Ολυμπιακό!

062
Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα: Η φαντασία στην εξουσία

Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα: Η φαντασία στην εξουσία

Σχέση γραμμένη στο πεπρωμένο του. Μια από εκείνες που το φινάλε τους χωρά σε δυο λέξεις: Για πάντα

063
Κριστιάν Καρεμπέ: Ο κύριος πρέσβης

Κριστιάν Καρεμπέ: Ο κύριος πρέσβης

Η ζωή και η πορεία του μοιάζουν με παραμύθι: από την απομακρυσμένη Νέα Καληδονία στα πρωταθλήματα της Ευρώπης και τελικά στην ερυθρόλευκη καρδιά του Πειραιά. Ενας παγκόσμιος πρωταθλητής με ψυχή ταπεινή και επιρροή διαχρονική

064
Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος: Η μουσική του παρκέ (και) των ονείρων

Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος: Η μουσική του παρκέ (και) των ονείρων

Το 1994 στο Τελ Αβίβ ήταν παιδιά στην κερκίδα που δεν έχασαν την πίστη τους. Δέκα χρόνια μετά έπιασαν το τιμόνι. Και ό,τι ακολούθησε δεν χρειάζεται συστάσεις

065
Ντούσαν Ίβκοβιτς: Απλά ο καλύτερος…

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Απλά ο καλύτερος…

Ηταν μύθος πολύ πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό. Στο λιμάνι όμως έμελλε να συναντήσει την ομάδα της καρδιάς του. Και να κάνει θαύματα μαζί της

066
Λουτσιάνο Γκαλέτι: Λα Πλάτα εμπιστευτικό

Λουτσιάνο Γκαλέτι: Λα Πλάτα εμπιστευτικό

Οι κινήσεις του στο χορτάρι, χορευτικές. Η σχέση του με τη «στρογγυλή» θεά, ερωτική. Το τάνγκο του αργεντινού αρτίστα, που για 2½ χρόνια φόρεσε την ερυθρόλευκη ριγωτή, σαγηνευτικό

067
Τα κόκκινα γάντια

Τα κόκκινα γάντια

Απ’ τους Κλειδουχάκη – Γραμματικόπουλο έως τη σύγχρονη «σοδειά» (Τζολάκης), τη φανέλα με το «ένα» τη φόρεσαν πολλοί. Και άξιοι. Κάποιοι το χνάρι τους το άφησαν χρυσό…

068
«Ο τελικός του αιώνα»

«Ο τελικός του αιώνα»

Δεν ήταν απλώς ένα ποδοσφαιρικό ματς. Ηταν ένα ιστορικό γεγονός, μια οριακή εμπειρία στα όρια του παραλόγου, όπου το αποτέλεσμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ένταση, το δράμα και την υπαρξιακή φόρτιση

069
We rule this land

We rule this land

Οι μεγάλες ερυθρόλευκες πύλες. Εκεί όπου για τον Ολυμπιακό είναι σπίτι του. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και οι άλλες ιστορικές έδρες που έριξαν κόκκινο στη νύχτα…

070
Το τάνγκο του λιμανιού

Το τάνγκο του λιμανιού

Αργεντίνικο πάθος. Μοναδικές εμπνεύσεις. Ποδόσφαιρο σαν μορφή τέχνης. Με αποδείξεις. Αυτές που χάρισαν στους φίλους του Ολυμπιακού και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους μοναδικές στιγμές

071
Δυναστεία

Δυναστεία

Η ομάδα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφτιαξε με τη… μία: η ίδια που κατέκτησε επτά πρωταθλήματα στη σειρά (2011-2017). Ο ρόλος του Ερνέστο Βαλβέρδε, η σχολή της Ιβηρικής και το «μοτίβο» που κρατά μέχρι και σήμερα

072
«Επιστρέφοντας την αγάπη»

«Επιστρέφοντας την αγάπη»

To Olympiacos Foundation χάραξε νέους δρόμους. Με σεβασμό στην κληρονομιά και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Με διάθεση να υπενθυμίσει ότι ο Ολυμπιακός είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα

073
Stars αεροδρομίου

Stars αεροδρομίου

Κάποιοι από τους καλύτερους όλων των εποχών που ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα

074
Υδάτινα όνειρα

Υδάτινα όνειρα

Ο Θοδωρής Βλάχος και ο Χάρης Παυλίδης έγιναν από αυτούς που φέρνουν… βροχή. Μεγάλωσαν (σ)τον Ολυμπιακό, του άλλαξαν επίπεδο και άφησαν ανεξίτηλο σημάδι

075
Ερνέστο Βαλβέρδε: Μπάλα… τετράγωνη

Ερνέστο Βαλβέρδε: Μπάλα… τετράγωνη

Ο βάσκος που αγαπήθηκε όσο λίγοι ήταν ο πρώτος που ανακάτεψε στην παλέτα των χρωμάτων του ποδόσφαιρο και… γεωμετρία

076
Τάκης Λεμονής: Για πάντα εδώ…

Τάκης Λεμονής: Για πάντα εδώ…

Ο άνθρωπος που δεν έφυγε ποτέ από τον Ολυμπιακό, ακόμη κι όταν είχε φύγει. Παντοτινός στρατιώτης και η επιτομή της λύσης εμπιστοσύνης

077
Στέλλα Χριστοδούλου: Τα μαγικά (της) χέρια

Στέλλα Χριστοδούλου: Τα μαγικά (της) χέρια

Εμβληματική αρχηγός, εξαιρετικός άνθρωπος, τίμησε το περιβραχιόνιο της ομάδας βόλεϊ γυναικών όσο καμία άλλη και έγινε η σημαία της. Και όσο για τις πάσες της…

078
Θρυλικό back to back

Θρυλικό back to back

Κωνσταντινούπολη 2012, Λονδίνο 2013 και μια παρέα που μας υπενθύμισε την ανάγκη να πιστεύουμε σε θαύματα. Ηταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ένα απίθανο διπλό κατόρθωμα

079
Τα χρυσά κορίτσια του πόλο

Τα χρυσά κορίτσια του πόλο

Μια παρέα με… σκουφάκια ξεκίνησε το 1988 κάτι που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Το πιο επιτυχημένο γυναικείο τμήμα του συλλόγου και μία από τις δύο κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία

080
Βασίλης Τοροσίδης: Ενα παιδί πιάνει τα άστρα…

Βασίλης Τοροσίδης: Ενα παιδί πιάνει τα άστρα…

Ας μιλήσουμε για τον πιο ολοκληρωμένο παίκτη του ελληνικού ποδοσφαίρου στην πρώτη 20ετία του 21ου αιώνα; Θα μιλήσουμε για τον Βασίλη Τοροσίδη…

081
Η θαλασσα μέσα τους

Η θαλασσα μέσα τους

Σπύρος Γιαννιώτης και Απόστολος Χρήστου ενσάρκωσαν και συνεχίζουν να ενσαρκώνουν το αθλητικό ιδεώδες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός. Κυρίαρχοι στα αγωνίσματά τους και αυτοί που έχουν κρεμάσει στο στήθος τους τα μοναδικά ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας στην κολύμβηση

082
Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος

Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος

Διεκδικεί τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων Ερυθρολεύκων όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα. Είναι ο Kill Bill. Και είναι παντοτινός…

083
Γιώργος Πρίντεζης: Δαφνοστεφανωμένος

Γιώργος Πρίντεζης: Δαφνοστεφανωμένος

Αγωνίστηκε σαν έφηβος μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο ζωντανός σύνδεσμος ανάμεσα στις γενιές του Ολυμπιακού – μια καριέρα γεμάτη συνέπεια, ψυχή και… πεταχτάρια που έγραψαν ιστορία

084
Το χαμόγελο του «Professor»

Το χαμόγελο του «Professor»

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήρθε όταν δεν τον γνώριζε κανείς – πέρα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη – και έφυγε παίρνοντας μαζί του ένα σωρό ιστορικά ρεκόρ του Ολυμπιακού

085
Ματιέ Βαλμπουενά: Οι περιπέτειες του Αστερίξ

Ματιέ Βαλμπουενά: Οι περιπέτειες του Αστερίξ

Στο… Γαλατικό (ποδοσφαιρικό) χωριό του Πειραιά ο Γάλλος έγινε έμπνευση. Μικρός το δέμας, τεράστιος σε καρδιά και ταλέντο. Ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς

086
Κώστας Φορτούνης: Ο ευλογημένος αρχηγός

Κώστας Φορτούνης: Ο ευλογημένος αρχηγός

Το βράδυ της 29ης Μαΐου 2024 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σήκωσε πρώτος (και για πάντα) το τρόπαιο που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του Ολυμπιακού

087
Γιουσέφ Eλ Αραμπί: «Μηχανή» των γκολ

Γιουσέφ Eλ Αραμπί: «Μηχανή» των γκολ

Αυθεντικός σκόρερ. Απο «ένστικτο». Και σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης εποχής. Ο μαροκινός σέντερ φορ άφησε σημάδι ανεξίτηλο στο μεγάλο λιμάνι

088
Γιάννης Φουντούλης: «Αιώνιος» αρχηγός

Γιάννης Φουντούλης: «Αιώνιος» αρχηγός

Ο εμβληματικός «περιφερειακός» ήταν προορισμένος να τιμήσει τον Ολυμπιακό και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Σαν εκπλήρωση μιας προφητείας

089
Γιώργος Μπαρτζώκας: Η αλλαγή και το όνειρο

Γιώργος Μπαρτζώκας: Η αλλαγή και το όνειρο

Κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, για να γνωρίσει μερικούς μήνες αργότερα την πιο σκοτεινή στιγμή της καριέρας του. Επέστρεψε και έφερε τίτλους και μια απαράμιλλη αγωνιστική νοοτροπία, δημιουργώντας μια ομάδα-ορόσημο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ

090
Ο Τζολάκης και άλλα παιδιά του Ρέντη – Όνειρα στα (άγια) χώματα

Ο Τζολάκης και άλλα παιδιά του Ρέντη – Όνειρα στα (άγια) χώματα

Σύμβολο της νέας εποχής του Ολυμπιακού, επιτομή της φιλοσοφίας των Ακαδημιών και ζωντανό παράδειγμα πως το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και η πίστη σε ένα όραμα μπορούν να χτίσουν πρωταθλητές

091
Πετάει πετάει ο Μανόλο

Πετάει πετάει ο Μανόλο

Ολυμπιονίκης και ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής μόλις στα 26 του έτη, ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πολύ περισσότερα από ένας αθλητής που αγγίζει τον ουρανό

092
Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος γράφει ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κατακτά συνεχώς κορυφές χάρη στις σωστές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το 2010 ως σήμερα

093
Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Το ελληνικό σινεμά έχει συνδέσει πολλές φορές την ιστορία του με τον Ολυμπιακό. Από τη Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή», μέχρι τον Νίκο Σταυρίδη και τον Θανάση Βέγγο, η ερυθρόλευκη φανέλα και η μεγάλη οθόνη συναντήθηκαν με τρόπο μοναδικό

094
«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

Λαμπρές νίκες, σπουδαίες επιτυχίες. Κατορθώματα που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται από εκατομμύρια οπαδούς του σε όλον τον κόσμο. Κάποια έγιναν συνθήματα που δόνησαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και άλλα τραγούδια και ύμνοι που συγκινούν μέχρι σήμερα

095
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Ηρθε την κατάλληλη στιγμή. Και έγινε έμπνευση. Και άλλαξε τα δεδομένα. Και έφερε κάτι που θα μνημονεύεται αιώνια. Ο σοφός Βάσκος βρήκε το λιμάνι του. Και το λιμάνι κάποιον να το… φυλάει

096
Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Η ασύλληπτη πορεία της best of γενιάς των Ακαδημιών του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League της UEFA υπογράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της «παραγωγικής διαδικασίας» του ελληνικού ποδοσφαίρου

097
Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η κεφαλιά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116’ του τελικού του Conference League σταμάτησε τον χρόνο. Και ένας ολόκληρος λαός ένιωσε την απόλυτη δικαίωση

098
Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Ενα ταξίδι πέρα από κάθε λογική. Πώς ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη, γράφοντας τη δική του χρυσή σελίδα στο βιβλίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι ιστορίες πίσω από την… Ιστορία

099
«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

Με τη συλλεκτική, επετειακή φανέλα της Adidas να συγχωνεύει έξοχα στοιχεία μιας ένδοξης πορείας 100 ετών, το ταξίδι στην εξέλιξη της τιμημένης ερυθρόλευκης είναι, αν μη τι άλλο, συναρπαστικό

100
Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Η ιστορία για τις τέσσερις λέξεις στη σωστή σειρά που… έγραψαν την Ιστορία. Από εκείνη τη νύχτα στο «Ολντ Τράφορντ», όταν τις είπε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εως τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια του Πειραιά.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ VIDEO

OSZAR »