
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον αμερικανό ΥΠΑΜ – Τι συζητήθηκε
Το θέμα της αμυντικής στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στην ατζέντα Δένδια - Hegseth
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Pete Hesgeth είχε την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ίχα σήμερα την πρώτη μου επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Secretary Pete Hegseth, με τον οποίο συζητήσαμε για τις στρατηγικές αμυντικές σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, καθώς και για τις κοινές περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας».
Είχα σήμερα την πρώτη μου επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Secretary Pete Hegseth @SecDef, με τον οποίο συζητήσαμε για τις στρατηγικές αμυντικές σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, καθώς και για τις κοινές περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας.#Greece #USA #defence pic.twitter.com/P8wCfWlxtm
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 2, 2025
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί και η Τουρκία να αποκτήσει τελικά F-35, στο πλαίσιο και της διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη προσπαθεί να χτίσει το δικό της οικοσύστημα παραγωγής και προμήθειας εξοπλιστικών, σε μία λογική απεξάρτησης από την Ουάσιγκτον, αλλά και επαναχρηματοδότησης της οικονομίας της μέσα από την αμυντική βιομηχανία.
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ
Στην ομιλία του στο 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και το Ελληνοαμερικάνικο Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ερώτημα «τι εννοούμε με το “εμείς”;» «Ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του κόσμου;»
Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας σε ομιλία του στο πλαίσιο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον είχε επιλέξει να παρουσιάσει κατ’ αντιπαραβολή δύο διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις, αναφερόμενος στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας. Περιέγραψε από τη μία πλευρά «μια αυταρχική χώρα που δεν νιώθει την ανάγκη να υπακούει στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, που αμφισβητεί διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και διεθνείς συνθήκες, που είναι αντίπαλος του Ισραήλ, που φιλοξενεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι φιλική απέναντι στη Χαμάς, που γίνεται περισσότερο ισλαμιστική μέρα με τη μέρα, που απειλεί συμμάχους, οραματίζεται την αναβίωση παλαιών αυτοκρατοριών και ενδέχεται να ενταχθεί στους BRICS».
«Από την άλλη», όπως είπε υπάρχει μια χώρα που «στηρίζει το διεθνές δίκαιο και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη πραγμάτων, που είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, μέλος του πυρήνα της Ε.Ε., υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, πολέμησε στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους στη σωστή πλευρά, υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά και τις βαλκανικές χώρες στην ένταξή τους στην Ε.Ε.».
«Μια χώρα με πλούσια δημοκρατική κληρονομιά που ενέπνευσε τους ιδρυτές των ΗΠΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει καθαρή στάση δήλωνε ο Δένδιας
Στην ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο Δένδιας με θέμα «ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε αναφερθεί στη σειρά πρωτοβουλιών της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας και της περιφερειακής σταθερότητας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει καθαρή στάση» καθώς «σέβεται τους διεθνείς κανόνες και το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας».
Την ίδια στιγμή έκανε αναφορά στις περισσότερες από 350 διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και στις πολυμερείς συνεργασίες της χώρας.
Μιλώντας για τις σχέσεις και τη συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ είχε επισημάνει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (MDCA, μαχητικά F-35, ελικόπτερα Black Hawk, φρεγάτες Constellation, Αλεξανδρούπολη, Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών) ήταν «εξαιρετική τόσο κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ όσο και κατά τη θητεία Μπάιντεν».
Συμπερασματικά, ο Δένδιας σημείωνε ότι «οι Ελληνες, με τις σωστές πολιτικές, διαμορφώνουν ισχυρές αμυντικές δυνατότητες και αξιοποιούν την ήπια ισχύ τους για να λειτουργούν ως γέφυρα σταθερότητας».
Για να επισημάνει ότι «οι ΗΠΑ, έχοντας αυτή την εικόνα, είναι πλέον σε θέση να επιλέξουν με ποιους συμμάχους θα πορευτούν για τη σταθερότητα του κόσμου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις