Τετάρτη 14 Μαϊου 2025
weather-icon 21o
Καθιστική εργασία: Είναι ο «αόρατος» εχθρός της μακροζωίας;

Καθιστική εργασία: Είναι ο «αόρατος» εχθρός της μακροζωίας;

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η καθιστική εργασία, εκτός από την πλάτη μας, κάνει κακό και στην καρδιά μας.

Η καθιστική εργασία κυριαρχεί στον σύγχρονο εργασιακό χώρο, φέρνοντας μαζί της σημαντικές προκλήσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Αν περνάτε και εσείς πολλές ώρες μέσα στην ημέρα στην καρέκλα σας, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι εργάζονται σε καθιστικές θέσεις είχαν 34% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και 16% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάθονται πολύ στη δουλειά τους.

Καθιστική εργασία: Ποιες οι συνέπειες της;

Η έρευνα έχει συνδέσει τη σωματική αδράνεια με βιοδείκτες χρόνιας χαμηλόβαθμης φλεγμονής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες λόγω της δουλειάς τους στο γραφείο συχνά έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των ατόμων που ακολουθούν έναν γενικά καθιστικό τρόπο ζωής, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία.

Μελέτη έδειξε ότι ηλικιωμένες γυναίκες που κάθονταν για 11,6 ώρες ή περισσότερο ημερησίως είχαν 57% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνες που κάθονταν λιγότερο από 9,3 ώρες, ακόμη κι αν ασκούνταν εντατικά.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πολύωρη και παρατεταμένη καθιστική στάση έχει αγγειακές επιπτώσεις, καθώς όταν το σώμα δεν ενεργοποιείται το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους;

Η κίνηση τροφοδοτεί το σώμα με οξυγόνο, ακόμα και μόνο το να σηκωθείτε από την καρέκλα βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε να κάνετε σύντομους περιπάτους μέχρι την κουζίνα ή την τουαλέτα ανάμεσα στον χρόνο που περνάτε μπροστά σε οθόνες. Ένας χρονοδιακόπτης μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά ανά τακτά διαστήματα. Επίσης, όπως μετακινήσετε τον κάδο απορριμμάτων όσο πιο μακριά γίνεται ώστε να χρειάζεται να σηκώνεστε για να πετάξετε κάτι.

Αυτές οι απλές ενέργειες, όπως το να σηκωνόμαστε από τη θέση μας, μπορούν να αυξήσουν τους καρδιακούς παλμούς, και αν περπατήσουμε λίγο, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με τη γενική παρότρυνση των ειδικών να είναι να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας όσο το δυνατόν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάθε πότε πρέπει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας;

Μελετητές αναφέρουν ότι το ιδανικό διάστημα για να κάθεται κανείς πριν ξανασηκωθεί μπορεί να είναι μόλις 20 λεπτά.

Παρόλο που δεν έχει αποσαφηνιστεί με ακρίβεια ιδανικό χρονικό διάστημα, ειδικοί αναφέρουν ότι σημασία έχει να υιοθετήσουμε συνήθειες που μειώνουν τον συνολικό χρόνο καθιστικής ζωής μέσα στη μέρα.

Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας καθιστοί, είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να κινείστε τακτικά. Σηκωθείτε, περπατήστε λίγο ή ενσωματώστε μικρές κινήσεις μέσα στη μέρα σας — αυτό μπορεί να κάνει μεγάλή διαφορά για την υγεία και τη μακροζωία σας.

* Πηγή: Vita

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Μαϊου 2025
Απόρρητο
OSZAR »