Αϋπνία: Δεν βλάπτουν όλες οι οθόνες το ίδιο
Ποια είναι η συσκευή που διαταράσσει περισσότερο τον ύπνο μας;
Δεν είναι λίγοι όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνια αϋπνία, έχοντας δοκιμάσει κάθε πιθανή λύση για να κοιμηθούν καλύτερα. Για πολλούς, η νύχτα σημαίνει στριφογύρισμα στο κρεβάτι, ξαγρύπνια και μια διαρκή μάχη με το μυαλό που δεν λέει να ησυχάσει.
Ένας από τους συχνότερους «ενόχους» είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου λίγο πριν τον ύπνο. Η συνήθεια αυτή φαίνεται να διαταράσσει τον φυσικό ρυθμό του σώματος, δυσκολεύοντας την έλευση της ηρεμίας. Το μπλε φως των οθονών έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ως παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο – και όχι άδικα.
Ο δρ. Μίχαελ Γκράντισαρ, επικεφαλής του τμήματος Sleep Science στο Sleep Cycle, επιβεβαιώνει πως το φως από το κινητό μπορεί πράγματι να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, μια νέα ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών, με επικεφαλής τον ίδιο, έρχεται να αμφισβητήσει την απόλυτη καταδίκη των οθονών πριν τον ύπνο.
Δεν είναι όλες οι οθόνες ίδιες
Η ομάδα του διαπίστωσε πως όχι όλες οι οθόνες είναι το ίδιο επιζήμιες. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης – μια παθητική δραστηριότητα – ενδέχεται να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο εύκολα. Αντίθετα, το σκρολάρισμα ή η ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικά μέσα εντείνει την εγρήγορση και μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ώρα του ύπνου.
«Η χρήση συσκευών σε υπερβολικό βαθμό, ιδίως αν καθυστερεί σημαντικά τον ύπνο, έχει σαφώς αρνητικό αντίκτυπο. Είναι σημαντικό να θέσουμε όρια», επισημαίνει ο δρ. Γκράντισαρ. Όμως, τονίζει πως «δεν ενδείκνυται η καθολική αποφυγή της οθόνης πριν τον ύπνο».
Κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, αποκοιμιούνται πιο εύκολα ενώ η τηλεόραση είναι ακόμη ανοιχτή. Για αυτούς, ο ήχος και η εικόνα λειτουργούν σαν ένα σύγχρονο νανούρισμα. Το ζήτημα, τελικά, δεν είναι μόνο η οθόνη, αλλά πώς τη χρησιμοποιούμε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις