
Γενιά Ζ: Η ανδρόσφαιρα και η στροφή νέων ανδρών προς την ακροδεξιά του Φάρατζ
Η Γενιά Ζ, οι άνδρες της, επιλέγουν το Reform UK του Φάρατζ, που υπόσχεται να «τα φτιάξει όλα». Και κατηγορούν τις γυναίκες, που δεν κάνουν πια εύκολα οικογένεια και επιλέγουν την καριέρα.
Η υπόσχεση του Νάιτζελ Φάρατζ, του λαϊκιστή ακροδεξιού πολιτικού, προς τους νέους άνδρες που ανήκουν στη Γενιά Ζ, είναι απλή. «Θα φτιάξουμε στη ζωή σας όσα κατέστρεψαν Εργατικοί και Συντηρητικοί».
Έρευνα του Guardian επί του πεδίου, στους δρόμους μεγάλων πόλεων στη Βρετανία, έδειξε γιατί η Γενιά Ζ, οι άνδρες της, είναι απογοητευμένοι και επιλέγουν την ακροδεξιά και το Reform UK. Σύμφωνα με μια από τις υποστηρίκτριες του Φάρατζ, που δηλώνει ότι «τους λυπάται», φταίνε τα κορίτσια, που είναι δυναμικά και «δεν πέφτουν» εύκολα. Τα κορίτσια, παρεμπιπτόντως, επιλέγουν την Αριστερά και έχουν πιο προοδευτικές ιδέες για τη μετανάστευση, τις σχέσεις των φύλων, τα δικαιώματα.
«Θέλουν να νιώθουν ότι είναι άντρες», λέει ένας από τους ερωτηθέντες, μέλος της καμπάνιας του Φάρατζ. «Τους τα έχουν πάρει όλα» και «δεν μπορούν να βρουν κορίτσι», λέει κάποιος άλλος. Θέσεις μάλλον μισογυνικές.

Είναι αυτός λόγος για να στραφούν στη δεξιά –έως ακροδεξιά- πολιτική; Ο Φάρατζ κατέγραψε πρωτιά στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στη Βρετανία ότι το Εργατικό Κόμμα και το Reform UK καταγράφουν παρόμοια ποσοστά. Η Γενιά Ζ είναι μοιρασμένη: νέες γυναίκες ψηφίζουν αριστερά, νέοι άνδρες ψηφίζουν δεξιά.
Αυτή η νέα ομάδα ψηφοφόρων που αναφέρονται ως «ριζοσπαστικοί νέοι άνδρες» είναι μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές δεξαμενές για το Reform UK, που ακολουθεί μια καμπάνια η οποία αντανακλά την εστίαση στην «ανδρόσφαιρα». Κάτι που είχε κάνει και η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
«Φταίνε οι γυναίκες»
Οι νεαροί άνδρες που ρωτήθηκαν, όλοι από τη Γενιά Ζ, αποκαλύπτουν ότι αισθάνονται άβολα με την ενδυνάμωση των γυναικών. Δεν τις πειράζει να είναι μόνες, δεν βιάζονται να κάνουν οικογένεια, αποφασίζουν να κάνουν παιδιά ακόμη και μόνες τους. Ή, αν βρουν τον άνδρα που καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις, τότε ίσως αποφασίσουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.
«Χάθηκε ο πυρήνας», λέει ένας. «Χάθηκαν όλα, η σύζυγος, η οικογένεια, η φροντίδα των παιδιών». Ένας άλλος, στα 27 του, δηλώνει ότι ποτέ του δεν είχε σχέση με κορίτσι. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά «δεν βρέθηκε η κατάλληλη».
Πολλοί αναφέρονται και στα πρότυπα που δημιουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Γενιά Ζ έχει μεγαλώσει μαζί τους. «Έχουν ανεβεί τα στάνταρντ των κοριτσιών. Είναι δύσκολο να έχεις πια μια όμορφη σύζυγο, ένα σπίτι και ένα καλό αυτοκίνητο», λέει κάποιος. «Και όλα είναι πολύ ακριβά», προσθέτει.
«Δεν τους σέβονται»
Σύμφωνα με Αμερικανό ψυχολόγο, που παρακολουθεί πολλούς νέους άνδρες στις ΗΠΑ, νιώθουν ότι «δεν τους σέβονται». Γιατί, τα κορίτσια που ανήκουν στη Γενιά Ζ δεν συμβιβάζονται εύκολα, όπως θα έκαναν οι μητέρες ή οι γιαγιάδες τους, για να εξασφαλίσουν την επιβίωσης και τη δημιουργία οικογένειας. Ανταγωνίζονται τους άντρες στη δουλειά, συχνά είναι πιο καταρτισμένες. Και μπορούν να κάνουν παιδί στα 40, καταψύχοντας ωάρια, δίνοντας έμφαση στην καριέρα τους.

Σε προεκλογική συγκέντρωση του Reform UK, ο Νάιτζελ Φάρατζ ανέβηκε στο βήμα πάνω σε μπουλντόζα. Ήθελε να δώσει ένα μήνυμα, όπως ο Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή με το αλυσοπρίονο. Και μια από τις πρώτες φράσεις του ήταν: «Τόρις και Εργατικοί σάς κατέστρεψαν τη ζωή. Εμείς θα τη φτιάξουμε».
Ένας νεαρός συμφωνεί: «Κάποτε ψήφιζα Εργατικούς, αλλά έφυγα. Το Reform λέει την αλήθεια». Ποια αλήθεια; Για τις παραδοσιακές αρχές που χάθηκαν και για τη μετανάστευση.
Και στον υπόλοιπο κόσμο
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο βρετανικό. Στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, η Γενιά Ζ διαφοροποιείται ιδεολογικά ανάλογα με το φύλο. Οι νέες γυναίκες υιοθετούν πολύ πιο φιλελεύθερες θέσεις σχετικά με τη μετανάστευση και τη φυλετική δικαιοσύνη από τους νέους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι άνδρες ταυτίζονται με την «ανδρόσφαιρα».
Τι είναι η «ανδρόσφαιρα»
Η «ανδρόσφαιρα» δεν αφορά μόνο τη Γενιά Ζ. Αφορά πολέμιους της πολιτικής ορθότητας, άνδρες στη Δύση κυρίως, και στην Ελλάδα, που καλλιεργούν ξανά τον μισογυνισμό. Κάποιοι επιλέγουν ακόμη και την αγαμία (Incel), κατηγορώντας τις γυναίκες ότι θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο και ότι πρέπει να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των ανδρών.

Άντριου Τέιτ / Πηγή: Χ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κουλτούρας της ανδρόσφαιρας είναι ο Άντριου Τέιτ, που μαζί με τον αδελφό του κατηγορούνται για αδικήματα από φοροδιαφυγή, έως βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση. Και όμως, τα βίντεό τους στο διαδίκτυο και τα podcasts στο Spotify έχουν χιλιάδες ακροατές. Νέους άνδρες, που αναζητούν μαθήματα «αυτοβελτίωσης» για το πώς θα «κατακτούν» τις γυναίκες.
Βασικό μήνυμά του; Οι γυναίκες υπάρχουν για να σας νοιάζονται, να σας φροντίζουν, να σας ικανοποιούν. Ή «δεν υπάρχουν καλές γυναίκες, πρέπει να τις εκπαιδεύσετε εσείς». Να σημειωθεί ότι όταν ο Τέιτ δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει κόμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ το επικρότησε.
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Αυτό που είπε ο Αμερικανός ψυχολόγος για τα παιδιά που ανήκουν στη Γενιά Ζ, που βλέπουν τις γυναίκες ως εν δυνάμει εχθρούς, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα άλλων επιστημόνων ότι αυτός ο μισογυνισμός βλάπτει και τους ίδιους. Ιδίως νέους και εφήβους. Η ερωτική απόρριψη, οι απογοητεύσεις, σε συνδυασμό με τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που δημιουργεί, μπορεί να είναι καταστροφικές. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει και σε περιστατικά βίας, ακόμη και απόπειρες αυτοχειρίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις